pirmdiena, 2009. gada 23. novembris

pirmsoperācijas konsultācija

19.11.2009. biju uz pirmsoperācijas konsultāciju dr. Lūkina klīnikā.
:) ļoti ironisks likās klīnikai izvēlētais logo - lielie okulistu riņķi, ko no bērnības mēs zinām no galvas :) skatījos uz to un sirdī kaut kas gruzdēja (atceros skolā nācās māsiņai teikt, ka es neredzu to rādāmkoku ar ko viņa man rāda tos riņķus, kad viņa spītīgi gribēja pārbaudīt manu redzi bez brillēm)

uzgaidāmā telpa bija mīlīga, mani pārsteidza cilvēku daudzums (kādi 6 sēdēja pozās, kas liecina, ka viņi gaida jau ilgi)

vizīte pie acu ārstes bija operatīva - viss pa planu, pa grafiku - izmērīja visu, kas mērāms, līdzi biju paņēmusi pēdējās briļļu un lēcu receptes, apskatīja tās, nomērīja, ka radzenes biezums tehniski atļauj veikt šo operāciju, mērīja vēl un vēl.. nekā nepierasta acu ārsta apmeklētājam. Iepilināja zīlītes palielinošos pilienus, pēc kuriem atkal bija jāpasēž uzgaidāmajā telpā kopā ar pārējiem gaidošajiem. Šajā laikā laipna darbiniece mani uzaicināja uz blakus kabinetiņu izstāstīt par operācijas norises gaitu, principiem un atbildēt uz maniem jautājumiem.
galvenie jautājumi un atbildes:
vai operācijas rezultātā var zaudēt redzi? - par redzēšanu atbild tīklene, nevis radzene, bet operācijas laikā tīklene netiek aiztikta, tiek koriģēta radzene.
vai drīkst dabiski dzemdēt pēc LASIK? - jā, tas ir mīts, ka nevar. Var dzemdēt kā katra normāla sieviete. Dzemdībās spiediens ir uz tīkleni, ja tīklene ir kārtībā, var dzemdēt.
cik cilvēkiem viņu klīnikā ir veikta šī operācija? kurš ķirurgs tās veic? - 5 gadu laikā ir veiktas ~ 7000 operācijas. Tās veic tikai dr. Lūkins
vai acu sausums un jūtīgums mēdz būt pēc operācijas ilgstoši (uz visiem laikiem) ? - var būt uz pāris mēnešiem vai pus gadu, bet tas ir ļoti individuāli un ļoti atkarīgs no tā vai cilvēks pats ievēro visus aizliegumus.
Visā mūsu sarunā par bažām, kas saistās ar šo operāciju, izkristalizējās pamatdoma, ka tā ir medicīna. Jaunākā, tehniski attīstītākā medicīna. Medicīnā vienmēr var kaut kas noiet greizi. (kā zinām - nomirt var gan ar medicīnas palīdzību, gan nesaņemot medicīnisko palīdzību :) ) Bet viss ir izdarīts un ievērots (jaunākie tehniskie sasniegumi, starptautiskā pieredze), lai tā nebūtu. Pēc meitenes teiktā, viņu praksē vēl nav bijis nekādu nopietnu komplikāciju. Iedod līdzi līgumus. Ja izlem par operāciju - aizpildi un paraksti līgumus, piesakies uz operāciju un ierodies. Viss īsi un konkrēti. Tad dakteris vēlreiz pārbaudīs redzi un veiks procedūru.

Tad acu ārste apskatīja man acu tīklenes un teica, ka drošības pēc nosūtīs pie tīklenes ārstes, ka varbūt tikšu tūlīt. Es piekritu.
Kaut kur tajā visā sajutu tādu labi atstrādātu konveiera principu, kas drusku mulsināja. Jo kad esmu ieradusies taisīt savām acīm (!!!) operāciju un arī par tik lielu summu, kau tkā iekšēji gaidu laikam baigi individuālo pieeju. Bet tās jau ir nianses, nekā kur piesieties pa īstam nebija.

Lūk, nonākam līdz interesantākajam. Labi, ka biju par to lasījusi internetā, tas nedaudz sagatavoja tam, ka pirms operācijas tīklenes bojājumu piededzināšana vispār ir normāla prakse.
Dakterīte bija ļoti laipna, ļoti. Pēc tam sapratu, ka šitādu manipulāciju veicējai vienkārši tādai ir jābūt!
Iepilināja acīs atsāpinošus kodīgus pilienus. Ielika acī speciālu acs atplētēju, lai nevar aiztaisīt aci. Piestutēja pie aparāta un norādot uz rokturīšiem teica, ka varu pieturēties. Šajā brīdī kļuva baisi un prasīju vai būs tik traki? Viņa nosmējās un ar spilgtu gaismu sāka apskatīt tīkleni liekot aci grozīt uz visām pusēm. Spilgtā gaisma jau sagādāja nepatīkamas izjūtas, bet nu bija vēl ok. Tad tika atrasts bojājumiņš, kas jāpiededzina, nav ko gaidīt, labāk uzreiz un sākas piededzināšana ar lāzeru. Atceros, ka sākumā jau nemaz nesāpēja, bet tas notiek ar tādiem īstiem piegājieniem - pik, pik, pik, pik... un ar katru reizi Tu jūti arvien vairāk tas pārvēršas par sāpēm. Tā, ka beigās jau liekās, ka sāp līdz kaulam un Tu no visa spēka mēģini aizvērt aci (ko neļauj atplētējs). Dakterīte visu laiku mīlīgi čivina, ka nav jau tik traki :) un Tu cieties, bet principā iekšēji esi jau apraudājies. Mjā... vot šis bija šoks man. Un vēl man visu laiku pa galvu grozījās aina no filmas "Pelikānu lieta", kur Melu Gibsonu spīdzināja - injicēja kaut ko, ar skoču atlīmēja acis vaļā un midžināja spilgtu gaismu :D :D :D
Bet nu nebija jau nekas neizturams - drīzāk nepatīkams pārsteigums. Pēc tam tas pats sekoja otrai acij un tad jau bija lieta darīta.
Ļoti interesanti man likās, ka dakterīte teica, ka ar tādiem mīnusiem kā man, šādi tīklenes bojājumiņi ir pilnīgi normāli un tipiski un ka šī piededzināšanu ir jāveic vienalga vai taisa operāciju vai nē. Šajā brīdī es domāju par to, kā var būt, ka neviens acu ārsts līdz šim man neko tādu nav teicis..?

Kopā par abu ārstu vizītēm samaksāju 80 Ls, reģistratūrā man laipni uzraksītija izziņas apdrošināšanai, tā nu tagad dzīvoju cerībā, ka, ja ne visu, tad vismaz daļu apdrošināšana man apmaksās.
Operāciju gan veselības apdrošināšanas polises neapmaksā kā jau visas lāzertehnikā veiktās porcedūras.

Vakar izlasot viņu mājaslapā aprakstu par jauno FEMTOLASIK (konsultācijā minēja, ka operācija ar to maksā par 300 Ls dārgāk), sapratu, ka ja jau taisa, tad nav ko mēģināt ieekonomēt tos 300 Ls. Uz summas lielumu, tas vairs neko diži nemaina. Jo tā kā man ir gan jākoriģē dioptrijas, gan astigmatisms, tad operācijas maksa ir maksimālā - 1700 ls.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru